Godaste skaldjursbuffén!

Jag har ett extra begär efter skaldjur såhär års. I Stockholm finns det många restauranger för skaldjursälskare, för att inte tala om västkusten. Det är en lyxig och nyttig råvara som minst sagt lämpar sig väl i sommarvärmen. Räkor, kräftor, hummer och pilgrimsmusslor är mina personliga favoriter. De passar bra i smarriga pastarätter, men också i form av en skaldjursplatå eller skaldjursbuffé, där havets läckerheter samlas på ett stort fat. Var har ni ätit de bästa skaldjuren?

Skaldjursplatå i hemmet

Jag tycker att skaldjur passar bra vid festliga tillfällen, och varför inte servera det i hemmet? Det blir både mer prisvärt och personligt att göra sin egen variant, eftersom man då bestämmer upplägget själv. Det ger en möjlighet att servera sina läckra favoritsåser, till exempel Rhode Island eller majonnäs. Man kan även ha passande tilltugg som vitlöksbröd och pajer. Den obligatoriska citronen, som för mig är ett måste, får vi ju heller inte glömma. Här kommer mina bästa knep för att lyckas med skaldjursplatå på hemmabjudningen.

  • Lägg upp skaldjuren på is
  • Servera en fräsch grönsallad till
  • Variera med flera olika såser

Jag är fullt medveten om att vissa av er inte är så förtjusta i skaldjur, men ofta bottnar det i att man aldrig har givit det en chans. Det finns många som ogillar ostron till exempel, men som i själva verket aldrig har ätit det. Med det sagt har vi alla olika preferenser när det kommer till förtäring. Men jag tror också vi är eniga om att det inte finns mycket som överträffar glädjen i att testa en ny maträtt, eller upptäcka en ny smakkombination. Våga smaka!

3 aug 2017